“Mam, ik heb Nike Air Jordans gezien, maar die zijn niet nieuw maar op Marktplaats. Maar dat kan ik niet doen mam, want dan denken mensen dat we paupers zijn!” Zomaar een appje van mijn modebewuste dochter. Ze kiest graag haar eigen kleding en kan daar uren op internet naar surfen. En me dan de oren van mijn kop zeuren om nieuwe kleding en schoenen. Terwijl haar kasten vol liggen. De opmerking over pauper zijn vanwege iets van Marktplaats halen schoot me dan ook even verkeerd. Tijd voor een lesje over Marktplaats, paupers en leren omgaan met geld.
Kinderen beseffen de waarde van geld natuurlijk niet zoals volwassenen dat doen. Mijn dochter is 11 en ik vind haar oud en wijs genoeg om wat meer mee te krijgen van hoe de wereld in elkaar steekt. Ze hoeft geen verantwoordelijkheid te dragen en ik deel mijn financiële situatie niet met haar. Maar ik vind wél dat ze mag weten dat de geldstroom niet oneindig is. En dat je dus niet altijd zomaar kunt kopen wat en wanneer je maar wilt.
Ik heb haar uitgelegd dat als iedereen 2000 euro krijgt elke maand voor alle kosten die je maakt, aan het eind van de maand die 2000 euro op is. Maar dat als je dus getrouwd bent of samenwoont, je twéé keer 2000 euro krijgt. Waar je dezelfde kosten voor levensonderhoud voor kwijt bent, maar aan het eind van de maand dus nog 2000 euro over hebt. Om te sparen. Of om op dure vakanties te gaan.
Want dat is nog zo’n ding waar ze een opmerking over maakte. Dat die-en-die nu in de meivakantie op Mallorca op vakantie was. Een ander ging naar Ibiza. En nog een ander ging all-inclusive naar Turkije. “En wij gaan alleen maar in de zomervakantie naar de camping.” Na mijn uitleg over de 2000 euro viel er uiteindelijk een kwartje. En trok ze daarna de volgende conclusie. “Dus mama, als je met iemand samen bent heb je maar geluk! Want dan word je veel rijker.”
Gek toch hoe zo’n opmerking binnenkomt. Want het is zó ontzettend waar. Ik kom prima de maand rond, want ik heb een baan met een ‘marktconform salaris.’ Ik betaal mijn huurhuis (want kopen in je eentje lukt helemaal niemand met een modaal inkomen), ik kan leuke uitjes doen met de meiden, concerten bezoeken waar ik dol op ben, een keertje een weekend weg en in de zomer op vakantie naar de camping. Ik moet bewuster kiezen over wat ik wél en niet koop, maar ik heb echt geen klagen. Kortom: helemaal prima. Maar door de prijsstijgingen lukt sparen niet meer. En maak ik me toch echt wel zorgen hoe ik het moet gaan doen als de diesel zo duur blijft. Want 100 euro extra elke maand is toch wel veel geld. Of hoe ik mijn energierekening ga betalen als die deze zomer doordat mijn contract afloopt waarschijnlijk op zijn minst verdubbelt….
Leren omgaan met geld
Het is niet mijn levensdoel om rijk te worden. Ik werk om te leven en niet andersom. Ik wil mijn kinderen dus ook meegeven dat je niet minder bent als je niet rijk bent. Als je maar verantwoordelijk met je geld omgaat. En dat het hebben van een relatie niet voor het geld is. Ja daar word je rijker van. Maar niet per se gelukkiger.
Ik wil dat mijn dochters leren omgaan met geld. Beseffen dat je je geld maar één keer uit kunt geven. Ik wil ze ook leren dat je als vrouw je eigen geld moet verdienen. Jezelf moet kunnen redden. En vooral niet afhankelijk te zijn van een partner. Ze bijbrengen dat we geen paupers zijn omdat we op Marktplaats kopen. Of omdat niet alle kleding die ze draagt nieuw is. Duurzaamheid is ook belangrijk. Een combinatie van tweedehands en nieuw, daar is nog niemand ooit minder van geworden. En dat sparen voor iets wat je echt graag wilt erbij hoort. Je kunt niet altijd zomaar alles kopen.
Dat we maar één keer per jaar op vakantie gaan is helemaal prima. We gaan kamperen omdat ik we dat leuk vinden. Want zelfs al had ik het geld voor een mega duur all-inclusive vijf sterren resort, dan ging ik nog steeds kamperen. Want ik vind kamperen op Texel of in Frankrijk duizend keer leuker. Het liefst ging ik ergens waar je in the middle of nowhere gewoon je tent neer mag zetten. Dat je je tent open ritst. Geniet van het uitzicht met een kop koffie in je handen. Maar dat is iets voor later geloof ik.
Herinneringen zijn belangrijker
Ik wil mijn kinderen meegeven dat de tijd die je met elkaar doorbrengt belangrijker is dan geld. Samen een film kijken. Een wandeling maken hier over de Veluwe. Samen lachen. Spontaan een ijsje ergens eten. Met vrienden leuke dingen doen. Een dagje dierentuin met opa. Of met de andere opa op de solex. Pannenkoeken gaan eten. Naar het strand op een mooie zomerdag. Herinneringen zijn uiteindelijk ontzettend veel meer waard dan geld op je bankrekening.
Die Nike Air Jordans die ze wilde? Die zijn het uiteindelijk niet geworden. Omdat we online tegen een paar Puma’s aanliepen die ze nog veel toffer bleek te vinden. Voor een derde van de prijs van die dure Nikes. En dus was ik al blij dat het haar dus om het model van de schoenen ging en niet om het merk. Hoe lang dat nog blijft is maar de vraag. Want ik kan me nog herinneren dat ik zelf in de brugklas mijn ouders de oren van de kop zeurde om een paar Levi’s 501. Niet omdat ik ze mooi vond, maar vanwege dat ene kleine rode merkje..