Het is al weer een maand geleden dat ik mijn mini maag kreeg. En na een paar pittige eerste weken, is nu de gang omhoog gevonden. Of omlaag. Het is maar hoe je het bekijkt. Want mijn gewicht zakt gestaag nu. Vanmorgen stond ik op de weegschaal (terwijl ik eigenlijk pas maandag mijn wekelijkse weegmoment heb) en ik zag dat er nu 9 kilo af is. Dat gaat de goede kant op. De afgelopen week stond in het teken van het warme weer. En hoe ik moet omgaan met hitte na mijn gastric bypass.
Want dat is toch echt wel een opgave. Ik moet per dag minimaal anderhalve liter water drinken. Voor mijn operatie was dat echt geen probleem. Nu is het lastiger. Want waar ik eerder gewoon een glas water naar binnen kon klokken als ik dorst had, moet ik nu rustig drinken. En omdat mijn maag zo klein is zit ik dus snel vol. Oók met water. En dat is een gekke gewaarwording. Ik zit van al dat drinken zó vol, dat ik geen zin heb in eten. Nou is dat je minder trek hebt wel normaal na een maagverkleining en hiervoor ook met heet weer. Maar nu moet ik oppassen.
Ik heb deze week twee keer gehad dat ik me aardig flauw voelde. Niet gek als het 38 graden is. Met een waterijsje (lang leve festini fruit ijsjes 😉 ) was dat de eerste keer opgelost, maar de tweede keer niet. Toen bedacht ik me dat je ook veel zouten verliest bij hitte. Vroeger zou ik dan chips gepakt hebben, maar dat durfde ik nu écht niet. Ongezond eten mijd ik zoveel mogelijk. Maar een bakje zoute popcorn, dat durfde ik wel aan. Het viel goed en oh wat was het lekker! Gisteren tijdens film kijken met mijn jongste hebben we lekker weer zelf popcorn gemaakt. Blijft toch duizend keer lekkerder dan dat magnetron of nog erger dat voorverpakte spul van de supermarkt.
Maar goed. Omgaan met de hitte na een gastric bypass is dus nogal een uitdaging. Naast het drinken ook qua eten. Ik moet eigenlijk zes keer per dag een kleine maaltijd eten. Dat lukt me nu echt niet. Meestal red ik vijf momenten. Ik sprak mijn diëtiste deze week en die zei dat het helemaal niet erg is nu. Het belangrijkste met het warme weer is drinken. Minimaal die anderhalve liter, liefst nog meer.
Ik denk dat ik een eetmoment mis nu doordat ik vakantie heb en dus niet elke dag al om 7 uur opsta. Al met al gaat het eten best goed. Ik heb ontdekt dat gekookt ei niet heel erg lekker valt. Die laat ik dus maar even achterwege. Ook runderreepjes in de roerbakschotel vielen helemaal verkeerd. Binnen een paar minuten hing ik spugend boven het toilet. Ik denk dat het vlees te droog was. Want ander rundvlees zoals rosbief en carpaccio vielen goed.
Speaking of carpaccio… vorige week was ik met mijn vader uit eten. Ik bestelde een voorgerecht als hoofdgerecht. En jeetje, wat was dat lekker! In tijden niet zo’n goede carpaccio gehad. Het is altijd al mijn favoriete voorgerecht geweest. Helaas met wisselend resultaat. Maar als ik dan een een echt lekkere carpaccio voorgeschoteld krijg word ik daar zó blij van. Hier in de buurt is voor mij de carpaccio van ‘t Herdertje het lekkerst. Maar mocht je ooit in Nijverdal komen, ga dan zéker even langs bij De Budde. Om te smullen zo lekker.