5 vooroordelen over een maagverkleining die niet kloppen

Top 5 vooroordelen over een maagverkleining die niet kloppen

Toen ik mensen vertelde dat ik een maagverkleining kreeg, waren er een paar opmerkingen die ik steeds weer als antwoord kreeg. En ze kloppen geen van allen. Welke dat dan zijn? Hier mijn top 5 vooroordelen over een maagverkleining die niet kloppen.

1. JE KUNT NOOIT MEER UIT ETEN.

Nou ik kan je vertellen: je kunt met een maagverkleining echt nog wel uit eten. Natuurlijk is het anders. Maar weet je, ik vind dat niet eens erg. Laat ik een voorbeeld nemen van zo’n all-you-can-eat wokrestaurant. Al was ik nooit een enorm grote eter, ik laadde mijn bord toch wel drie keer vol. Plus een toetje. Of twee. Laatst was ik weer in zo’n restaurant. Ik heb veel minder gegeten, maar net zoveel genoten. Misschien zelfs nog wel meer. Bewuster gegeten in plaats van borden volladen, 3 kleine porties en ook een toetje gehad. 

Ik moet zeggen dat als ik uit eten ga, ik een voorkeur heb voor een shared-dining concept, of een plek die kleinere gerechten of tapas serveert. Ik vind het zonde om  25 euro te betalen voor een (superlekkere) biefstuk waar ik nog niet eens de helft van op krijg. Dan kies ik liever voor een gerecht waarvan ik een doggybag kan vragen. Ik vertik het namelijk om de rest van mijn leven alleen voorgerechten te eten, omdat die qua grootte beter passen bij de maat van mijn maag. Carpaccio is lekker, maar niet iedere keer. 

Het lastigste vind ik dat je eten en drinken gescheiden moet houden. Na het eten mag ik 30 minuten niet drinken. En dat is lastig soms. Vaak bestel ik bij binnenkomst een drankje waar ik dan de hele avond mee doe. En smokkel ik na het eten een paar kleine slokjes. Het komt ook vaak genoeg voor dat ik dat ene glas niet op kan. Het zij zo.

2.   JE KUNT BIJNA NIKS MEER ETEN WANT ALLES VALT FOUT

Dit is een voorbeeld van iets dat echt niet klopt. Hier geldt natuurlijk dat het voor iedereen anders is, maar ik kan heel veel dingen gewoon nog eten. Sommige etenswaren vallen zwaar, dat klopt. Ik heb bijvoorbeeld moeite met de drogere vleessoorten, als ik ze niet combineer met een hap groenten of bijvoorbeeld een tomatensaus. Als ik een hap neem met enkel kipfilet, dan valt het negen van de tien keer niet goed. Het doet dan echt pijn aan mijn maag. Andere dingen die vaak fout vallen zijn de hele vette dingen, zoals dingen uit de frituur. Op zich kan ik best patat eten of bijvoorbeeld een paar happen van een kroketje, maar als ik er dan een patatje speciaal van maak, dán valt het verkeerd. Ik voel me binnen een half uur ronduit beroerd, mijn hartslag gaat naar de 150 en ik kan meestal hard rennen naar de wc omdat ik dan last krijg van diarree; een dumping. Het is dan wel meteen een wijze les en ook wel een reminder: dit kan ik beter niet doen. Wat voor mij wél werkt is patat uit de airfryer. Een stuk minder vet. Producten met veel suiker vallen vaak ook niet lekker meer. Niet dat ik me dan heel beroerd voel, nee ik val gewoon in slaap. Geef me een handje M&M’s en binnen een half uur zit ik te gapen en als het kán dan lig ik te pitten op de bank. Als ik niet thuis ben niet, dan is het met een half uurtje wel over. Maar ik gaap dan een half uur bijna onafgebroken. Soms heb ik het er voor over, gisteren nam ik bijvoorbeeld een warme chocolademelk. Maar hier geldt ook, één koekje gaat meestal prima. Meerdere? Foute boel. Op zich niet erg, want af en toe genieten van een koekje is beter dan jezelf de hele tijd dingen ontzeggen. Dat werkt gewoon niet. Tegenwoordig eet ik 80% van de tijd gezond.

3.   DAN KRIJG JE ONTZETTEND VEEL LOSHANGEND VEL

Nummer 3 uit de top 5 vooroordelen over een maagverkleining die niet kloppen is een beetje dubbel. Want veel mensen die een maagverkleining ondergaan hebben, hebben hier wel degelijk last van. Maar het is dus zeker niet bij iedereen het geval! En ik ken veel lotgenoten bij wie er geen of niet al te veel los vel zit. Heel eerlijk: er komt ruimte tussen je vel en tussen je spieren. Dat is gewoon zo. Je lijf wordt er zeker niet strakker van. Door aan krachttraining te doen kun je het een beetje opvangen, maar als je pech hebt, dan heb je inderdaad veel last van loshangend vel. Ik zit er zelf denk ik een beetje tussenin. Ja ik heb een losser velletje, bij mijn buik en venusheuvel vooral. En nee, dat wordt niet uit zichzelf weer mooi strak. Ik denk dat dit ook te maken heeft met dat ik bijna 43 ben (en zeker 15 jaar lang echt wel veel te zwaar was), ik drie keer zwanger ben geweest en een keizersnee heb gehad. Mijn buik wordt zonder een ingreep als een buikwandcorrectie nooit meer strak daardoor. Is het mooi? Nee. Heb ik er last van? Nee. Ik ben gewoon ontzettend blij met het feit dat ik doordat ik ben afgevallen weer gezond ben. Zou ik het laten liften als ik daar het geld voor had? Een “mommy make-over” van buikwand, venusheuvel en borst lift lijkt me best ingrijpend en die ingrepen zijn duur. Als ik zorgeloos veel geld had en die 10.000 euro geen seconde zou missen, dan denk ik dat ik het zou doen ja. Maar dat heb ik niet en dat is ook goed. Want zoals ik zei: ik ben dolgelukkig met hoe ik er nu uitzie. 

4. EEN TANTE VAN EEN OMA VAN DE VRIENDIN VAN DE BUURVROUW IS WEER NET ZO DIK ALS VOORHEEN.

Tja. Dat gebeurt ja. Een operatie is een hulpmiddel. Geen garantie op succes. Want ook ná een operatie kies je zélf voor wat je eet en hoe je je levensstijl aanpast. Een groot deel van dit traject is mentaal. En het is pittig. Want triggers blijven. Je strijdt soms tegen jezelf om niet terug te vallen in oude gewoonten. Elke dag weer. Ook ik heb de garantie niet dat ik niet weer aankom. Het is zelfs mijn grootste angst. Ik zou het echt ver-schrik-ke-lijk vinden als ik weer dik zou worden. Dus ik ga er álles aan doen dat dat niet gebeurt. En ook dit vooroordeel klopt dus niet. Want als echt iedereen weer net zo hard zou aankomen, dan geloof ik niet dat er überhaupt nog maagverkleinende operaties plaats zouden vinden.

5. EEN MAAGVERKLEINING IS DE MAKKELIJKSTE WEG KIEZEN

Deze laatste uit de top 5 vooroordelen over een maagverkleining die niet kloppen  is toch wel een hardnekkige overtuiging die leeft bij mensen die er de ballen verstand van hebben. Obesitas is niet iets waar je zelf voor kiest. Het is een ziekte. De in- en ingemene dieetcultuur die heerst. Voeding die volgestopt wordt met suikers door de producenten. Aanleg. Verstoorde hormoonhuishouding. Een stofwisseling die naar zijn mallemoer gedieet is na poging 48.643 om af te vallen. Er zijn zo ontzettend veel redenen waarom iemand dik is. Dikke mensen zijn niet lui. Sterker nog, ik ken genoeg dikke mensen die zich suf sporten en geen grammetje afvallen. Is om hulp vragen en voor een operatie kiezen dan zwak? Omdat je het zogenaamd zelf moet kunnen? Nee. In tegendeel. Een operatie is heftig. Letterlijk je héle leven verandert. En ja, het helpt bij het afvallen. Maar uiteindelijk moet je het toch echt zélf doen. Zeg je tegen iemand die niet zwanger kan worden ook dat ze het niet hard genoeg geprobeerd hebben? Kijk je op ze neer omdat ze IVF of andere opties proberen? Nee toch zeker? Dus waarom wordt er bij een maagverkleining dan wél zo hard geoordeeld over een ander? Het is absoluut niet de makkelijkste weg. Punt uit. 


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *