Vanmorgen had ik mijn afspraak met de chirurg bij WeightWorks in Amersfoort. En jongens, wát een verschil in benadering vergeleken met Vitalys! Ik vond het zoveel persoonlijker! Ik heb de chirurg ruim een half uur gesproken en wat een verademing was dit.
Dokter Aarts nam de tijd, had zich ingelezen in mijn dossier en vroeg ook naar waarom ik voor de gastric sleeve had gekozen. Daarna heeft hij erg duidelijk uitgelegd wat de verschillen zijn tussen de operaties. Bij Vitalys kreeg ik hiervoor YouTube filmpjes te zien. Het is toch wel zó veel fijner als iemand tegenover je zit die je haarfijn uitlegt wat de verschillen zijn.
Toch een bypass?
Zo vertelde hij me duidelijk en rustig waarom hij vindt dat een (mini) gastric bypass een betere optie voor mij zou zijn dan een sleeve. Hij vergeleek de gastric sleeve met een soort hogedruksysteem. Voedsel gaat na een sleeve operatie met meer druk vanuit de kleine maag de darm in. Dit zorgt voor veel patiënten voor klachten. Eten gaat moeilijker dan na een bypass. Bij een sleeve kost het ook veel meer tijd. Hij noemde dat ik 3x per dag minstens een half uur moet uittrekken om te eten. Want na een sleeve kun je hapjes van 1 bij 1 centimeter eten. Heel goed kauwen en dan pas een volgende hap. Bij een bypass kun je normale happen eten. Ook dan moet je goed kauwen en rustig eten, maar het kost minder tijd. Hij zei letterlijk “uit eten gaan kun je dan wel vergeten, want tegen de tijd dat jij vier happen van je voorgerecht op hebt, zit de rest al lang en breed aan het hoofdgerecht.” Nou vind ik het sociale aspect van eten – en dus ook uit eten kunnen gaan – belangrijk, maar niet het allerbelangrijkst.
Het grootste voordeel zit hem namelijk in hoe de stofwisseling verandert na een bypass. En laat het daar nu vooral bij mij fout gaan. Ik draag mijn gewicht vooral rond mijn romp en niet zoals anderen bij de heupen of benen. Doordat bij een bypass een stuk darm wordt overgeslagen, gaat de hormoonhuishouding ook op de schop. Naast dat mijn hongergevoel vermindert/verdwijnt, verandert ook het stuk dat de opname van voedingsstoffen regelt. Elk stuk van de dunne darm heeft namelijk een andere taak in het stofwisselingssysteem. Dat dit na een bypass verandert is vooral belangrijk voor mijn diabetes. Op de lange termijn is dit volgens Dr. Aarts voor mijn gezondheid de beste keuze.
Stof om na te denken
Na een sleeve operatie kom je ook makkelijker weer in gewicht aan. Ik had dat in Arnhem ook begrepen, maar met een andere uitleg erbij. Daar zeiden ze dat dat kwam omdat je makkelijker ongezonde dingen kunt nemen zoals milkshakes, die natuurlijk veel ongezonder zijn. Een sleeve kost meer discipline om het gewicht eraf te houden. Dr. Aarts gaf een andere uitleg. Ongeveer 15% komt inderdaad weer aan in gewicht. Maar de reden waarom patiënten terugvallen op calorierijke drankjes, is omdat het éten zoveel moeilijker gaat en zoveel tijd kost. En dat kan denk ik niet de bedoeling zijn. Ik vind het al heftig zat dat ik een operatie nodig heb, maar als de kans dan ook nog groter is dat ik weer terug aankom…… Dan zal namelijk uiteindelijk alsnóg de bypass operatie uitgevoerd moeten worden. En ben ik dus terug bij af. Dr Aarts zei dat ik gewoon te jong ben voor alle gedoe en dat het maar beter gewoon in één keer goed geregeld kan worden.
Stof om over na te denken dus. Ik moet bekennen dat zijn argumenten steek houden. En de uitleg over het hoe en waarom gewoon beter is dan een standaard YouTube filmpje.
20 juni is het zover!
Om met een nóg positievere noot af te sluiten: ik stap na deze fijne ervaring overduidelijk over naar WeightWorks in Amersfoort. Na het gesprek kon meteen de operatie al ingepland worden. Ongeacht welke operatie ik ga kiezen: 20 juni is het al zo ver!! Ik kan gaan aftellen, want jeetje dit is al over drie weken! Het had zelfs nóg sneller gekund, maar omdat ik op 17 juni nog graag naar Pinkpop wil (door corona ging mijn cadeautje aan mezelf voor mijn 40e verjaardag in 2020 niet door), wordt het dus na Pinkpop. Aftellen geblazen!